~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

«Μελβούρνη και Λεμεσός. Δύο Λιμάνια του Νίκου Καββαδία»

 ΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΤΕΧΝΕΣ

Ένα σημαντικό βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους

Το λιτό αλλά μεστό και άκρως σημαντικό πρόγραμμα περιλάμβανε και απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων του Νίκο Καββαδία, όπου ο Μίμης Σοφοκλέους (στο κέντρο πλαισιωμένος από τον Χ. Θεμιστοκλέους και το γιο του Ορέστη Σοφοκλέους) επίσης διακρίθηκε. Φώτο: Κώστας Ντεβές

γράφει ο  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΗΣ *
Το βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους «Μελβούρνη και Λεμεσός. Δύο Λιμάνια του Νίκου Καββαδία», είναι ένα έργο 200 και πλέον σελίδων, δισυπόστατο. Και λέω δισυπόστατο γιατί πατά σε δυο λιμάνια, δύο πόλεις, οι οποίες υπήρξαν αγαπημένοι τόποι του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία. Του ποιητή που γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας στις 11 Ιανουαρίου 1911 και έμελλε να γίνει ο ποιητής που ένωσε όσο κανένας άλλος τόσα λιμάνια, τόσους λαούς, τόσους πολιτισμούς στις στίχους των ποιημάτων του.
Το βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, στα γραφεία του «Νέου Κόσμου», σε μια πρωτότυπη παρουσίαση τόσο με αρκετό συμβολισμό όσο και με αρκετή συγκίνηση. Συμβολισμό γιατί υπάρχει ένα ισχυρό νήμα που συνδέει την ποίηση του Νίκου Καββαδία με την παρουσία του στη Μελβούρνη και, συνακόλουθα, τη δημιουργία μερικών ποιημάτων του και μεγάλου μέρους του μοναδικού πεζού του «Η Βάρδια» στην πόλη μας. Συγκίνηση γιατί αρκετοί από τους μετανάστες που ήρθαν στην Αυστραλία, ειδικά με το πλοίο «Κυρήνεια», ζουν ακόμα και πιστεύουμε ότι κάποιοι από αυτούς που ήρθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αυτή ήσαν επιβάτες του.
Στο βιβλίο ξέχωρα από τα στοιχεία που πιστοποιούν και περιγράφουν την παρουσία του Καββαδία στις δύο πόλεις-λιμάνια, παρέχονται αρκετές ιστορικές σημειώσεις, παραρτήματα, ευρετήρια, φωτογραφίες και κατατοπιστικά λήμματα, αποκαλύπτοντας μια συστηματική, ίσως κουραστική, αλλά και σημαντική δουλειά του συγγραφέα.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, η έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε το 1992, συνεχίστηκε από το 2004 και μετά, όταν ο συγγραφέας εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, για να ολοκληρωθεί το 2016. Εκδόθηκε δε το 2016 από τις εκδόσεις «Αφή» της Λεμεσού, σε μια αρκετά προσεγμένη εκδοτική δουλειά.
Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στη μετανάστευση και τον πολυπολιτισμό, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι, ένα πολύτιμο εργαλείο στους μελλοντικούς ερευνητές που θα θελήσουν να φωτίσουν περαιτέρω πτυχές της ελληνικής και της γενικότερης μετανάστευσης στην Αυστραλία
Το «Κυρήνεια» ήταν από τα πρώτα επιβατηγά πλοία που έφεραν μετανάστες στην αχανή μας ήπειρο. Ήταν ένα πλοίο που είχε συμμετάσχει και στους δύο παγκόσμιους πολέμους και μετά από τις απαραίτητες ανακατασκευές «ρίχτηκε» στη μεταφορά χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στις άλλες πατρίδες. Ο Νίκος Καββαδίας εργάστηκε κάποια χρόνια στο πλοίο και με αυτό ήρθε τις περισσότερες φορές στη Μελβούρνη. Στο ποίημά του «Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia» εξιστορεί τις εμπειρίες του. Ένα ποίημα που τραγουδιέται ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα, μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο και ερμηνευμένο κυρίως από τον ίδιο.
Το βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους, «Μελβούρνη και Λεμεσός - Δυο λιμάνια του Νίκου Καββαδία», αποτελεί μια άκρως εξαίρετη δουλειά, μιας και εκτός του ότι διευρύνει τις εργασίες εκείνες που τεκμηριώνουν σημαντικές πτυχές της ελληνικής μετανάστευσης στη Μελβούρνη (ειδικότερα), φέρνει επίσης στο προσκήνιο του Καββαδιακού χάρτη και τη Λεμεσό, αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή της ζωής αλλά και του λογοτεχνικού έργου του ποιητή των «μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων».
Όσο πρωταθλητής του πολυπολιτισμού υπήρξε ο ίδιος ο Καββαδίας με το ιδιαίτερο και αξεπέραστο ποιητικό του έργο, άλλο τόσο πρωταθλητής αποδεικνύεται και ο συγγραφέας, δηλώνοντας «ιστορικά αισιόδοξος» κάτι που ήταν έκδηλο στην παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο, το βράδυ της Παρασκευής, 12 Ιανουαρίου, στα γραφεία του «Νέου Κόσμου», εκπλήσσοντας τόσο με το πάθος του για την αποκάλυψη των μεταναστευτικών ιστοριών όσο και με την ειλικρινή αυτή του αισιοδοξία που μεταδίδεται σε όποιον βρίσκεται κοντά του. 
Να σημειωθεί, τέλος, ότι επειδή τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται για την ενίσχυση της Παιδιατρικής Πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, στην εκδήλωση διαβάστηκαν και δύο μηνύματα, το ένα από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βασίλειο Αντωνιάδη, και το άλλο από την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς. 
Το πρώτο μήνυμα έχει ως εξής:
«Η Διοίκηση του Γ.Ν.Καστοριάς, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς τον διακεκριμένο συγγραφέα κ. Μίμη Σοφοκλέους και τους κ. Μιχάλη και κ.Τζένη Ηλιού, για την πρόθεσή του να δωρίσει μέρος των εσόδων του βιβλίου του, «Μελβούρνη Λεμεσός δύο λιμάνια» προς ενίσχυση της Παιδιατρικής Πτέρυγας του Γ.Ν.Καστοριάς.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου «χαιρετίζει» τέτοιες πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την ενίσχυση, υποβοήθηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και δομών του Νοσοκομείου μας προς όφελος του κόσμου, ιδιαίτερα όταν αυτές πραγμα-τοποιούνται με γενναιότητα, υπό των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διανύει η χώρα μας. Ο Διοικητής του Γ.Ν.Καστοριάς Αντωνιάδης Βασίλειος». 
Και το δεύτερο μήνυμα ως ακολούθως:
«Νιώθω βαθιά υποχρέωση να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον συγγραφέα του βιβλίου «Μελβούρνη Λεμεσός δυο Λιμάνια» Μίμη Σοφοκλέους και τους Μιχάλη και Τζένη Ηλιού, για τη διάθεση εσόδων από το βιβλίο, στην ενίσχυση της παιδιατρικής πτέρυγας του νοσοκομείου Καστοριάς.
Η δωρεά εκ μέρους τους, αποτελεί δείγμα της μεγαλοψυχίας τους και της αγάπης για τον τόπο καταγωγής τους. Πρόκειται για μια πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού, μια πολύ ευγενική χειρονομία που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της παιδιατρικής πτέρυγας του νοσοκομείου Καστοριάς και στην υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας του. 
Δεχόμαστε με χαρά και ευγνωμοσύνη τη δωρεά αυτή και θα τύχει της καλύτερης αξιοποίησης. 
___________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου