~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Με νέο πρόσωπο η Λεμεσός


γράφει ο
Δημήτρης Σταθόπουλος


Στην καρδιά του χειμώνα, τη στιγμή που στην Ελλάδα φοράμε τα μάλλινα, ετοιμάζω τη βαλίτσα μου για την Κύπρο. Παρακινούμαι από την εποχή και παίρνω χειμωνιάτικα.
Μιάμιση ώρα πτήση και φτάνω στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Με την πρώτη επαφή μου καταλαβαίνω ότι έχω κάνει λάθος επιλογή ρούχων και αρχίζω σιγά σιγά να αφαιρώ.

«Εδώ είναι ακόμη καλοκαίρι», ακούω τους διπλανούς μου και έχουν τόσο δίκιο. Προορισμός η Λεμεσός. Σε μια χώρα τόσο μικρή και με άρτιο οδικό δίκτυο, οι μετακινήσεις είναι παιχνίδι.
Πολύ γρήγορα φτάνουμε στην –κατά την άποψή μου– πιο αναπτυσσόμενη πόλη της Κύπρου. Οπου και να κοιτάξεις γύρω σου, βλέπεις είτε ολοκαίνουργια κτίρια είτε εγκαταστάσεις όπου οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη.
Συμπλέγματα κτιρίων, υψηλές κατασκευές έρχονται να δώσουν νέα εικόνα σε μια πόλη που αγωνιωδώς προσπαθεί να προασπίσει ταυτόχρονα τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.
Μέχρι στιγμής το καταφέρνει και συνδυάζει ιδανικά την ανάπτυξη με τη διαφύλαξη της ιστορικής της εικόνας.
Ξεκινάω από το παραλιακό μέτωπο. Το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο είναι έτοιμο.
Εδώ η εικόνα σε προκαλεί να περπατήσεις, να απολαύσεις την επαφή με τη θάλασσα και ταυτόχρονα να ασκηθείς. Εκατοντάδες μεγάλα δέντρα, σημεία άθλησης, αναψυκτήρια, προκυμαίες.
Το φόντο ιδανικό. Η πανέμορφη πόλη που αναπτύσσεται. Η βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού μού έχει μείνει αξέχαστη.
Για όσες μέρες βρέθηκα στην πόλη, έβλεπα συνεχώς κόσμο να απολαμβάνει τη βόλτα του σε αυτό το μέρος.
Η ολοκαίνουργια μαρίνα φιλοξενεί σύγχρονα μαγαζιά τα οποία κατά κύριο λόγο διακρίνονται για τη μίνιμαλ αισθητική τους κάνοντας αυτό το πάντρεμα με τη θάλασσα ιδανικό.

Το ιστορικό κέντρο

Πίσω από την καταπληκτική παραθαλάσσια εικόνα, η πόλη κρύβει και άλλες αμέτρητες όμορφες γωνιές.
Είναι το ιστορικό κέντρο, με το μεσαιωνικό κάστρο να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, μια ανάσα από το λιμάνι. Κατασκευάστηκε τον 12ο αι., ενώ σημαντικές αλλαγές έγιναν τον 16ο αι. παίρνοντας την εικόνα που έχει και σήμερα.
Από την επίσκεψη στο κάστρο ξεχώρισα τη χάλκινη λυχνία του 7ου αι. αλλά και την ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του 1558.
Κατά τα άλλα, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να περιηγηθείτε στα στενά της παλιάς πόλης, ιδανικά χωρίς πρόγραμμα. Είναι βέβαιο ότι θα βρείτε γωνιές που θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτή την πόλη. Δώστε της χρόνο. Θα σας ανταμείψει.
Η Λεμεσός όμως δεν είναι φιλόξενη και όμορφη μόνο την ημέρα. Γίνεται το ίδιο φιλόξενη και κατά τη διάρκεια της νύχτας με πολλά όμορφα στέκια.
Ενα ιδιαίτερο στέκι είναι στην πλατεία Σαριπόλου όπου κάθε βράδυ μαζεύεται νέος κόσμος και δίνει ζωή.
Ζιβανίες σε συνδυασμό με λούντζα και χαλούμι είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών, ενώ δεκάδες είναι οι γεύσεις που μπορεί κανείς να δοκιμάσει εδώ.

Η δημοτική αγορά

Μέσα στην παλιά πόλη, θα συναντήσετε την κεντρική δημοτική αγορά. Πρόκειται για μια μεγάλη πετρόχτιστη κατασκευή, η οποία αποτελείται από μεγάλες αίθουσες και καταστήματα.
Το κτίριο είναι διατηρητέο και χτίστηκε το 1917, αλλά πήρε τη σημερινή του μορφή το 1947.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η αγορά και τα γύρω καταστήματα αποτελούσαν το κέντρο του εμπορίου αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων της πόλης, αλλά στη συνέχεια η χρήση της άρχισε να μειώνεται λόγω της ραγδαίας επέκτασης της πόλης και της δημιουργίας νέων εμπορικών περιοχών.
Εκτός από τα φρέσκα τοπικά προϊόντα και τα κυπριακά φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας, υπάρχει επίσης ένα αρτοποιείο, ένα παραδοσιακό καφενείο καθώς και μοναδικά είδη χειροτεχνίας και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Στον χαρουπόμυλο

Μετράει 118 χρόνια ζωής και κατασκευάστηκε την περίοδο που το χαρούπι αποτελούσε βασική πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα που παράγονται στο νησί, αλλά και βασικό εξαγώγιμο υλικό.
Με το χαρούπι παρήγαν πλάκες για φωτογραφικά φιλμ, φάρμακα, γλυκά και σοκολάτες.
Σήμερα αποτελεί επισκέψιμο χώρο πολιτισμού όπου στο ένα του τμήμα, φιλοξενούνται τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν για την επεξεργασία του χαρουπιού, ενώ στο άλλο τμήμα λειτουργεί χώρος τεχνών και έκθεσης, το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη.

Μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι

Ενα ενδιαφέρον σημείο για να επισκεφτείτε, περίπου 15 χλμ. έξω από τη Λεμεσό, είναι το μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι.
Χτίστηκε τον 13ο αι. και στη συνέχεια τον 15ο αι. απέκτησε τη σημερινή του εικόνα και μορφή. Αρχικά και μετά την πτώση της Ακρας το 1291, αποτέλεσε το αρχηγείο των ιπποτών του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία των Ναϊτών ιπποτών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο οι ιππότες παρήγαν ένα γλυκό κρασί, το οποίο έγινε γνωστό ως «vin de Commanderie».
Σήμερα το κρασί κουμανταρία είναι ένα από τα παραδοσιακά κρασιά του νησιού κι ένα από τα παλαιότερα ονόματα κρασιών στον κόσμο, διατηρώντας το ίδιο όνομα για οκτώ αιώνες. Πολύ κοντά στο κάστρο βρίσκονται τα ερείπια μύλου όπου κατά τον 14ο αι. παρήγαν ζάχαρη.

Η Εκκλησία Τιμίου Σταυρού

Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού του 14ου αιώνα που βρίσκεται στο χωριό Πελέντρι, στο Τρόοδος.
Είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές τοιχογραφίες της περιόδου των Παλαιολόγων και αρχικά ήταν μονόκλιτος και το πιθανότερο κοιμητηριακός ναός.
Από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες καταστράφηκε και η σημερινή μορφή του ναού είναι το αποτέλεσμα πολλών προσθηκών και αλλαγών.
Σύμφωνα με μια επιγραφή στην αψίδα, το μοναδικό σημείο που διεσώθη από την πρώτη του κατασκευή, οι αρχικές τοιχογραφίες χρονολογούνται στα 1171, με θραύσματα της διακόσμησης να σώζονται στην αψίδα κάτω από το στρώμα των τοιχογραφιών του 14ου αιώνα.

_________
http://www.efsyn.gr/arthro/me-neo-prosopo-i-lemesos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου