~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Για το βιβλίο “Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι” του Τεύκρου Μιχαηλίδη μίλησε ο εκδότης, Ευριπίδης Κλεόπας,- για βιβλίο “Με πόνο ψυχής… Σκέψεις και προβληματισμοί (Για την κοινωνία, την πατρίδα και τον Ελληνισμό)” του Ανδρέα Μορφίτη για το οποίο μίλησαν ο Καθηγητής Ανδρέας Βοσκός και ο Λοΐζος Λοΐζος

Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Δύο παρουσιάσεις βιβλίων φιλοξένησε το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Πρόκειται για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο “Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι” και αυτό του Ανδρέα Μορφίτη που φέρει τον τίτλο “Με πόνο ψυχής… Σκέψεις και προβληματισμοί (Για την κοινωνία, την πατρίδα και τον Ελληνισμό)”.
Ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρει ότι για το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη μίλησε ο εκδότης, Ευριπίδης Κλεόπας, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που ακόμα και αν του έλειπε η αστυνομική πλοκή, θα ήταν ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα σε δύο χρόνους, που ορίζονται από τη συμβολική παρουσία του πρώτου Άγγλου που πάτησε το πόδι στου στην Κύπρο, του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, και την τελευταία συμβολική παρουσία του κατακτητή, στο πρόσωπο του αμφιλεγόμενου συγγραφέα και όχι μόνον, Λώρενς Ντάρελ.
Τον συγγραφέα καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου ο Μορφωτικός Λειτουργός Τάκης Βοΐλας ο οποίος, προλογίζοντας, ανέφερε ότι στο νέο αυτό αστυνομικό, ιστορικό και μαθηματικό μυθιστόρημά του, ο συγγραφέας καταθέτει εκ νέου την αγάπη του για τα μαθηματικά και την ιστορική αφήγηση, αλλά και τη βαθιά αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του, την Κύπρο.
Η κριτικός λογοτεχνίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τιτίκα Δημητρούλια, εντάσσοντας τη δουλειά του Τεύκρου Μιχαηλίδη σε μία μεγάλη παράδοση της αστυνομικής λογοτεχνίας, υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον με τα έργα του Τεύκρου Μιχαηλίδη έχει να κάνει με την πολλαπλή στόχευση και ύφανση των κειμένων του.
Η συγγραφέας, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.), Τιτίνα Δανέλλη είπε ότι με λεπτή ειρωνεία, υποδόριο και φονικό χιούμορ, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης ανασταίνει ιστορικές προσωπικότητες για να τις αναμείξει με επινενοημένες αναπλάθοντας δυο τόσο μακρινές εποχές αλλά και τόσο ίδιες, δημιουργώντας τον δικό του συναρπαστικό λογοτεχνικό κόσμο.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο αφηγητής, συγγραφέας, μεταφραστής Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Παίρνοντας το λόγο ο συγγραφέας, αναφέρθηκε στην απόφαση του να «ταξιδέψει» με το βιβλίο του στον τόπο του, την Κύπρο, καθώς και στην κοπιώδη ιστορική και πραγματολογική έρευνα και στην περιπέτεια έκφρασης και συγγραφής,
Δεύτερη ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου αναφέρεται στο βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη για το οποίο μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Βοσκός και ο Αν. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) Λοΐζος Λοΐζος.
Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Γιάννης Νικολάου και ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης.
Ο Γιάννης Νικολάου είπε ότι “στο βιβλίο, άκρως ευστόχως, περικλείεται όλη η αγωνία και η συναισθηματική φόρτιση, όχι μόνο του Αντρέα αλλά και του κάθε υγιώς σκεπτόμενου και πατριωτικά φρονούντος Έλληνα στην καταταλαιπωρημένη Μεγαλόνησο”.
Ο κ. Γιαλλουρίδης, υπογράμμισε ότι το βιβλίο αποτελεί «ένα έργο το οποίο είναι μια κραυγή αγωνίας για την Κύπρο και το μέλλον της, διότι όπως αποτυπώνεται η πορεία που πήρε το κυπριακό πρόβλημα μετά την εισβολή, ήταν και παραμένει μία πορεία προς το τέλος της Κύπρου ως ελληνικής πατρίδας».
Ο Ανδρέας Μορφίτης είπε ότι “ο πόνος ψυχής αντανακλάται σε μια διαχρονική αγωνία που είχα ως απλός αλλά ενεργός πολίτης της Κύπρου, μελετώντας τα καθημερινά και οσφραινόμενος τα μελλούμενα, τα οποία κατέγραφα πράγματι με πόνο ψυχής”.
Και στις δύο βιλιοπαρουσιάσεις το κοινό καλωσόρισε ο Μορφωτικός Λειτουργός της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, Τάκης Βοΐλας, και ακολούθησε απαγγελία των ποιημάτων και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου