~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

“Ανελέητος ρατσισμός” έναντι ψυχικά νοσούντων Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας


Λευκωσία: Νέες καταγγελίες περί "άθλιων συνθηκών διαβίωσης", που επικρατούν σήμερα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, διατυπώθηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στις Πρώτες Βοήθειες.
Μιλώντας στη διάσκεψη, η Διευθύντρια Κλινικής/Τμήματος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κωνσταντία Θεοδώρου, έκανε λόγο για “άθλιες και δύσκολες συνθήκες” στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σημειώνοντας πως δεν είναι οι κατάλληλες, γιατί το οίκημα είναι πεπαλαιωμένο -αφού είναι κτίσμα του 1960- και δεν εξυπηρετεί τη σημερινή ψυχιατρική.
Η κα. Θεοδώρου είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεραπευτικοί χώροι, καθώς επίσης χώροι, όπου οι ασθενείς θα έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Όπως σημείωσε, γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πρόσθεσε, “δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης φαίνεται τα πράγματα να είναι δύσκολα στο παρόν στάδιο για την ανέγερση νέου κτιρίου, παρόλο που γίνεται κάποιος σχεδιασμός, για να υπάρξει οικιστική μονάδα στο χώρο του νοσοκομείου και να στεγαστεί εκεί και το Κρατικό Χημείο”.
Όπως φαίνεται, είπε, “τα πράγματα στο εγγύς μέλλον δεν θα είναι ευοίωνα. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να επιτρέψουν νέο σχεδιασμό και νέο κτίριο που θα βοηθήσει στην αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών μας. Πιστεύουμε ότι οι σωστές συνθήκες θα βοηθήσουν σημαντικά στη ψυχική τους κατάσταση με πολύ καλύτερα αποτελέσματα”.

Στίγμα και προκατάληψη απέναντι σε ανθρώπους με ψυχική πάθηση

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας, Μαρία Στεφάνου, έκανε λόγο για “ανελέητο ρατσισμό” γύρω από τους ψυχικά ασθενείς, σημειώνοντας ότι “εμείς επιλέγουμε να πολεμήσουμε το κοινωνικό στίγμα, που είναι εμπόδιο στην ουσιαστική θεραπεία του ψυχικά ασθενούς”.
“Πρέπει να διεκδικήσουμε τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και θεραπείας, να επιμορφωθούμε για να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους συνδεδεμένους με τη ζωή”, είπε.
Όπως είπε, ο Σύνδεσμος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας ζητά ένα νοσοκομείο για την αναβάθμιση του επιπέδου ψυχικής υγείας στην Κύπρο και τη διασφάλιση της μέγιστης και πιο ποιοτικής δυνατής φροντίδας και θεραπείας στους πάσχοντες.
“Ζητούμε νοσοκομείο και όχι άσυλο”, ανέφερε η κ. Στεφάνου.

Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ο Α` Ιατρικός Λειτουργός των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιώργος Μικελλίδης, είπε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι αφιερωμένη στις “Πρώτες Βοήθειες”, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης πρακτικών υποστήριξης πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας και ψυχικά νοσούντων, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού.
Σημείωσε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού, αφού όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, το να γνωρίζει τις βασικές αρχές των Ψυχολογικών Πρώτων Βοηθειών θα βοηθήσει να παρέχει καλύτερη υποστήριξη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Στοιχεία για εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και στις Ψυχιατρικές Κλινικές το 2015
Το σύνολο των εισαγωγών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και στις Ψυχιατρικές Κλινικές κατά το 2015 φθάνει τις 1.288.
Στο μεταξύ, η αποκέντρωση των Υπηρεσιών και η ανάπτυξη της Κοινοτικής Ψυχιατρικής με εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες επέφερε μείωση του αριθμού των ασθενών από 584, που ήταν το 1990, σε 97 κατά το 2015.
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, στα πλαίσια της διεθνούς Ημέρας Ψυχικής Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του να σχηματίσει ομάδα εθελοντών ψυχολόγων, που με βάση εμπειρικά αποδεδειγμένες μεθόδους, θα είναι καταρτισμένοι στην παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών σε κρίσιμα συμβάντα, με σκοπό να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν το σημαντικό έργο των ομάδων πρώτης παρέμβασης στην Κύπρο.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει πως “η παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών στοχεύει σε ενήλικες και παιδιά που έχουν βιώσει κάποιο κρίσιμο ή τραυματικό συμβάν σε προσωπικό, οικογενειακό, εργασιακό επίπεδο ή στην κοινότητα τους π.χ. πόλεμο, φυσική καταστροφή, σοβαρό ατύχημα, κ.λπ.”, για να προσθέσει πως “είναι ένα εργαλείο διαχείρισης της πρώτης ψυχολογικής αντίδρασης, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει το αίσθημα της ασφάλειας, ηρεμίας και αισιοδοξίας, και να υποκινήσει τα άτομα και τις κοινότητες να αξιοποιήσουν κοινωνική, και συναισθηματική υποστήριξη”.

Ψυχικές Διαταραχές

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλών ειδών ψυχικές διαταραχές με διαφορετική βαρύτητα. Τέτοιες είναι οι αγχώδεις διαταραχές, όπως η διαταραχή πανικού, η φοβία, η ψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά και οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η δυσθυμία, η διπολική διαταραχή γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη, η σχιζοφρένεια. Επίσης, υπάρχουν και οι διαταραχές από την κατάχρηση του αλκοόλ και των τοξικών ουσιών.
Οι ψυχικές διαταραχές είναι δυνατόν να εμφανισθούν σε κάθε ηλικία (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους).

____________
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου