~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oδοιπορικό στα παράλια της αλησμόνητης Μ. Ασίας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........διαδικτυακή περιοδική έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Κύπρο * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Φωτό Μου
με τον δημοσιογράφο Πάνο Αϊβαλή

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Προώθηση των Νοσοκομείων Φιλικών προς τα Βρέφη στην Κύπρο, διημερίδα για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού διοργανώνεται 5-6 Οκτωβρίου στη Λευκωσία


Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016

Μια πολύ σημαντική διημερίδα για την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού διοργανώνεται 5-6 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, με θέμα την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Μητρικού Θηλασμού και στόχο τη δημιουργία Νοσοκομείων Φιλικών προς τα Βρέφη.

Την έναρξη της διημερίδας θα κάνει η κα Χρύσω Γρηγοριάδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού Κύπρου παρουσία του Δρ. Γιώργου Παμπορίδη, Υπουργού Υγείας Κύπρου.
Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Φαρμακοποιός και αναπληρωματικό Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, κα Σοφία Τζιτζίκου, θα συμμετάσχει στην διημερίδα επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της προώθησης της πολιτικής για τη δημιουργία Νοσοκομείων Φιλικών προς τα Βρέφη. Τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αναγνώρισης των Νοσοκομείων ως Φιλικά προς τα Βρέφη θα αναλύσει η κα Καλλιόπη Μάλφα-Νικολοπούλου, Μαία, Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας, Μέλος του Ε.Σ. της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.

Στη χώρα μας, το Μάιο του 2016 αναγνωρίστηκε από τη UNICEF τo Αρεταίειο ως Φιλικό προς τα Βρέφη, ακολουθώντας την πιστοποίηση του Μητέρα το 2014 και των νοσοκομείων «Αττικόν» και Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» το 2011.
Η UNICEF υποστηρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού ως το καλύτερο μέσο διατροφής του παιδιού με πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες και ενθαρρύνει τα κράτη να θεσπίσουν πολιτικές και προγράμματα για την προστασία, προώθηση και υποστήριξή του. Πρόσφατες έρευνες (Lancet) έδειξαν πως ο μητρικός θηλασμός μειώνει την παιδική θνησιμότητα στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Συνδέεται με 36% μείωση σε αιφνίδιους θανάτους βρεφών και σχεδόν 60% μείωση στην πιο κοινή εντερική ασθένεια μεταξύ των πρόωρων βρεφών. Ένα παιδί που θηλάζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο αργότερα στη ζωή του.
Για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως φιλικό προς τα βρέφη, σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πρέπει ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο, τα λεγόμενα 10 βήματα: 1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας. - 2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. - 3. 
Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού. - 4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση. - 5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους. -6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους. - 7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα. - 8. 
Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά. - 9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει. - 10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.
 _________

Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr/bfweek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου